Nurmon Jymy teki naisten lentopalloliigan joukkueen osalta alkavalle kaudelle selvän strategisen valinnan. Ulkomaalaisvahvistukset ovat poissa sekä viime kaudella kokemusta tuonut Kaisa Nyman. Jymy lähteekin kauteen täysin kotimaisin voimin tai voisi jopa tarkentaa, että lähes etelä-pohjalaisella joukkueella. Vahvistuksia on toki kaksi. Riikka Valkonen tulee Oulun suunnalta ja Venla Raitala Raisiosta. Muuten laajassa 16 pelaajan liigaringissä on omia ja maakunnan kasvatteja.

– Haluamme antaa nuorille pelaajille peliaikaa. Yksi ulkomaanvahvistus saattaa olla hankintalistalla, mutta kieli keskellä suuta on nyt vain mentävä. Takana on kuitenkin poikkeuksellinen vuosi ja ehkä edessäkin, viittaa joukkueen valmentajana kesäkuussa aloittanut Kari Raatikainen korona-pandemiaan ja sen mukanaan tuomiin joukkueurheilun murheisiin.

Raatikainen painottaakin, että nuorennusleikkauksen myötä odotukset tulee myös olla realistiset. Nuorella joukkueella ei kovin paljon kokemusta ole muutamia pelaajia lukuun ottamatta.

– Meidän ei ole syytä painaa paniikkinappulaa, jos peli ei kulje kovia joukkueita vastaan. Täytyy toivoa pitkää pinnaa kaikilta, aina kotikatsomoa myöten, Raatikainen korostaa.

Jymy on pelannut kuusi harjoitusottelua. Raatikainen on tyytyväinen syöttö- ja vastaanottopelin tasoon.

– Hyökkäysvarmuutta ja monipuolisuutta pitää saada lisää, että pystymme haastamaan vastustajat. Hyökkäyspeli ei saa olla yhden pelaajan varassa, vaan odotan, että riveistä nousee ratkaisijoita.

Jymy kohtaa sunnuntain kotiavauksessa LP-Vampulan. Passari Annina Keinosen loukkaantuminen kauden avauksen kynnyksellä harmittaa.

– Päivä kerrallaan mennään ja katsotaan pystyykö Annina pelaamaan. Joukkue kuitenkin odottaa jo kovasti sarja-avausta. On mukava päästä Nurmohalliin pelaamaan.

Raatikainen tuli Jymyyn Kuortaneelta. Valmentajalla on pitkä kahdenkymmenen vuoden kokemus liigavalmennuksesta niin miesten kuin naisten liigasta. LP Viestissä kului viisi vuotta ja Mikkelin Passarien valmennuspäällikkönäkin hän on toiminut. Maajoukkuekuviot ovat tutut naisten maajoukkueesta kolmen vuoden ajalta. Joukkue asettaa tavoitteen kauteen tällä viikolla.

– Avaus Vampulaa vastaan on meille hyvä, sillä Vampula lähtee sarjaan samoista lähtökohdista. Joukkueessa on vain kotimaisia pelaajia ja joukkue on varsin nuori.

Raatikainen painottaa, että liigan alkukierrokset eivät vielä kerro totuutta joukkueiden välisistä voimasuhteista.

– Kangasala on niminä vahvin. Joukkueessa on maajoukkuepelaajia. Salossa peruspelaaminen on hyvällä tasolla. Kuusamo puolestaan on hyvin ulkomaalaispainotteinen. Siellä on kasassa hyvä paketti. Hämeenlinnakaan ei varmasti ole statisti. Se rakentaa aina kovan joukkueen jossain vaiheessa kautta, Raatikainen listaa kärkipään joukkueita.

JARI HAKALA