Pitkän ja menestyksekkään uran lentopallovalmentajana tehnyt Kari Raatikainen ottaa vastuulleen JymyVolleyn liiganaisten valmennuksen kaudella 2020-2021. Raatikainen siirtyy Nurmoon Kuortaneen valmennuskeskuksesta, missä hän valmensi U19-tyttöjä maaliskuun loppuun saakka.

– Sattuma kuljettaa ihmisiä. Kuortaneen pesti antoi näkymää nurmolaiseen lentopalloon, ja kiinnostus heräsi. Ajatus alueellisesta yhteistyöstä alkoi kiehtoa, ja nyt asiat ovat edenneet tähän vaiheeseen, Raatikainen kertoo.

Pielavedellä syntynyt Raatikainen on tuttu nimi lentopallon seuraajille. Hän on johtanut Salon Viestin naisten liigajoukkueen useampaan SM-mitaliin, toiminut naisten maajoukkueen kakkosvalmentajana ja valmentanut myös Kempeleessä ja Pielavedellä. Raatikainen on ainoa suomalainen valmentaja, joka on toiminut päävalmentajana Euroopan mestarien liigassa. Ennen koronaviruksen katkaisemaa Kuortaneen pestiä hän toimi Mikkelin Passareiden valmennuspäällikkönä puolentoista vuoden ajan.

– Olen valmentajana kokenut ja menestynytkin. Uskon, että särmät ovat hioutuneet, ja pienet tauot ovat antaneet näkemystä, jolla saatetaan JymyVolleytä eteenpäin, Raatikainen arvelee.

Salossa viimeiset vuosikymmenet asunut Raatikainen saa tuekseen kokeneen ja sekä seuran että joukkueen jo tuntevan taustatiimin. Jarkko Rinta-Keturi jatkaa valmennuksessa, Teemu Rauhala vastaa edelleen fysiikkavalmennuksesta, Suvi Huhtanen toimii fysioterapeuttina, Aapo Rantanen huolehtii tilastoista ja Pekka Lahtinen tuo viime kauden tapaan oman vahvan panoksensa joukkueen valmennukseen.

– Jymyä ei viedä eteenpäin niinkään vahvan päävalmentajan kautta, vaan valmennustiimin, johon minä tuon oman osaamiseni ja kokemukseni, Raatikainen korostaa.

Suomalainen joukkue

Raatikaisella on vahva visio naisten lentopallon kehittämisestä. Hän toivoo, että pääsee JymyVolleyssa valmentamaan vahvasti suomalaiseen lentopallo-osaamiseen pohjautuvaa joukkuetta.

– Toivon, että ainakin osa liigan joukkueista uskoo suomalaisuuteen ja uskaltaa panostaa kotimaisiin pelaajiin. Toivon joukkueeseen eteläpohjalaista väriä niin pelaajina kuin perinteisenä pohjalaisena asenteenakin, Raatikainen sanoo.

Kotimaisiin pelaajiin panostaminen ei Raatikaisen mukaan tarkoita sitä, etteikö menestystä voisi rakentaa myös ulkomaalaisvahvistuksiin tukeutuen.

– Mikäli joukkue osallistuu ulkomaisiin sarjoihin, vaatii edes jonkinasteinen menestys panostusta laadukkaisiin pelaajiin. Heitä ei tällä hetkellä löydy kotimaasta riittävästi, hän myöntää.

Mukaan myös juniorityöhön

Raatikainen osallistuu Jymyssä myös junioritoiminnan kehittämiseen. Hän sanoo tavoitteekseen fysiikka- ja lajiharjoittelua sopivassa suhteessa sisältävän urheilijapolun luomisen.

– Nurmon Jymystä tulee ensimmäisenä mieleen vahva junioritoiminta, ja siitä on pidettävä jatkossakin huolta. Alkuun tutustun toimintatapoihin ja luon pikkuhiljaa linjauksia yhdessä valmentajien kanssa. Ehkä ensimmäinen tavoite voisi olla rohkaisu fysiikkaharjoittelun lisäämiseen, Raatikainen toteaa.

Katso JymyVolleyn Facebook tililtä video uuden päävalmentajan julkistamisesta.