Nurmon Jymy saa naisten lentopallon mestaruusliigan avauksessa vastaansa sunnuntaina Nurmohallissa Pihtiputaan LiigaPlokin. Viime kaudella LiigaPloki oli yksi Jymyn päävastustajista. Joukkueet päätyivätkin runkosarjassa peräkkäin sijoille seitsemän ja kahdeksan LiigaPlokin ollessa kaksi pistettä Jymyn edellä. Jymyn päävalmentaja Kari Tuomela muistuttaa, että sarjakauden kynnyksellä joukkueiden voimasuhteiden puntarointi ennen avauskierroksia on vaikeaa. Naisten lentopallossa pääsarjatasolla on hyvin tyypillistä, että puolet joukkueesta vaihtuu.

– Se on näin käytännössä joukkueessa kuin joukkueessa. Pelit alkavat joka vuosi uudestaan. Ulkomaalaispelaajat vaihtuvat melkeinpä sataprosenttisesti. Suomi on hyvä ponnahduslauta, sillä liigan taso on noussut ja täällä treenataan hyvin. Monet jatkavat täältä vuoden kokeneempana Saksan ja Ranskan sarjoihin, Tuomela kertoo.

On toki liikennettä myös toiseen suuntaan. Jymyssä on kaksi uutta jenkkipelaaja. Yleispelaaja Perry Ramsey tuli USA:n yliopistosarjoista, mutta hakkuri Jody Larson on pelannut viimeiset kaksi kautta Ranskassa.

– Ramsey tuli jo elokuun alussa ja Larson on ollut kolme viikkoa mukana. Molemmilla on hyvä asenne ja tuovat hyökkäysvoimaa joukkueeseen sekä ääntä kentälle, Tuomela jatkaa.

Kaisa Nyman palaa liigakentille Nurmon Jymyn paidassa.

Jymyssäkin vaihtuvuutta on. Liigan kokeneimpiin pelaajiin lukeutuva Kaisa Nyman tekee parin vuoden tauon jälkeen paluun liigaan. Hän toimii Jymyn kapteenina ja lisäksi Nyman valittiin juuri naisten mestaruusliigan kauden mielenkiintoisimmaksi pelaajaksi.

– Kaisa on pelannut Salon Viestissä kotimaassa viimeksi ja Euroopan joukkueissa. Lisäksi maajoukkueessa hän on pelannut usean vuoden ajan. Kaisa tuo johtajuutta kentälle ja hyökkäyspeliin.

Tuomela on tyytyväinen joukkueen passaritilanteeseen. Viime kaudelta tuttu Annina Keinonen jatkaa ja toisena passarina joukkueeseen liittyy Anni Toivonen. Hän pelasi viime kaudella ykkössarjassa, mutta omaa kokemusta liigajoukkueista aiemmilta pelivuosilta.

– Meillä on kaksi kokenutta passaria ja se on etu myös harjoitusten kannalta.

Jymy on nostanut liigarinkiin mukaan useita omia kasvatteja kokemusta saamaan. Tuomela on saanut myös vahvistusta valmennukseen, kun Jarkko Rinta-Keturi on B-tyttöjen joukkueen ja kakkosarjajoukkueen lisäksi mukana edustuksen valmennuksessa.

Lahtisen Pekka on mukana myös ja Teemu Rauhala jatkaa fysiikkavalmentajana.

Jymy aloitti harjoituskauden toukokuun puolivälissä. Heinäkuussa yhteisharjoituksissa oli kolmen viikon tauko.

– Meillä on hyvä kesä takana. Joukkue saatiin hyvissä ajoin kasaan ja salitreenit ovat pyörineet elokuun alusta. Syyskuun alusta lähtien olemme olleet joka päivä salissa.

Tuomela toteaa Jymyn olevan alkavalla kaudella tasaisempi ja hyökkäysvoimaisempi. Joukkue on hitsautunut hyvin yhteen ja välttynyt loukkaantumisilta. Tuomela näkisi joukkueensa mielellään taistelemassa mitaleista. Yksi tärkeimpiä tavoitteita on kuitenkin pelata ehjä kausi.

– Tavoitteena on, että liigalentopallo säilyy paikkakunnalla ja pelaajat kehittyvät, kokenut valmentaja määrittelee.

Jymy kohtaa LiigaPlokin sarja-avauksessa Nurmohallissa sunnuntaina klo 17.

JARI HAKALA